Suomalainen lato -kirja julkistetaan Lokaalissa

Juha Kuisma

Tietokirjailija Juha Kuisman uusin teos, nimensä mukaisesti suomalaisia latoja ja niiden historiaa esittelevä Suomalainen lato julkistetaan Lokaalissa perjantai-iltana 23.8. Kuisma esittelee painotuoretta teostaan ja kertoo kustantajan haastattelussa tutkimuksestaan niin suomalaisen kulttuuriperinnön kuin suomalaista perinnemaisemaa helminä koristavien latojen parissa.

Onko mikään muu rakennus yhtä erottamaton osa suomalaista maisemaa kuin pellolle tai pellon reunaan pystytetty lato? Edellisten sukupolvien elinkeinolle välttämätön hyötyrakennus on heinäntekoperinteen muututtua käynyt tarpeettomaksi. Ladot ovat kuitenkin mittaamattoman arvokas osa Suomen historiaa, rakennustaitoa, elinkeinotoimintaa ja kiinteä osa vapaa-ajan viettoa.

Lentokentän laitamilla pidettävään iltatilaisuuteen kirjan julkistus sopii erinomaisesti, sillä sodan aikana Kauhavan sotilaslentokenttää naamioitiin näyttämään ilmasta katsoen peltoaukealta vetämällä kentälle latoja.

Suomalainen lato (Aviador, 2019) on latojen rakennustaidon ja perinteen yksiin kansiin kokoava tietoteos, joka on tulos kirjoittajansa Juha Kuisman vuosien työstä arkistoissa ja maaseutumatkoilla. Teoksen mustavalkokuvitus on kirjailijan pojan, arkkitehti Arttu Kuisman kamerasta.

Juha Kuisma (s. 1955) on tietokirjailija, joka aloitti kirjallisen uransa 1980-luvulla. Alun perin taloustieteilijäksi opiskellut Kuisma on julkaissut noin 20 kirjaa, muun muassa teoksen Tuli leivän antaa (1997) ja Matkalla ympäristöyhteiskuntaan (1999).